Продукти:
1 глава карфиол (около 800гр)
1 червена чушка
2 стръка целина
3 стръка пресен лук
2 ч.ч. замразен грах
2 стръка магданоз
за дресинга:
200 г заквасена сметана
1 с.л. горчица
1 с.л. винен оцет
смлян черен пипер на вкус
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Карфиолът се накъсва на „розички” и се вари на пара 20 минути (или за 10 минути в подсолена вода, в която има 1 с.л. лимонов сок)
2. Приготвя се дресингът, като с тел се разбиват сметаната, горчицата, виненият оцет, черният пипер и солта. Ако сосът стане много гъст, се разрежда с една или две супени лъжици вода.
3. Свареният карфиол се охлажда в студена вода, изцежда се и се поставя в салатиера. Прибавят се нарязаната на ивички чушка, целината и бялата част на лука, нарязаните колелца.
4. Грахът се вари 5 мминути на пара или в микроволнова фурна, след което се охлажда със студена вода. Прибавя се към останалите зеленчуци и всичко се разбърква.
5. В салатени чинии се сипват зеленчуците, поливат се с дресинга, поръсват се с нарязаните наедро пера зелен лук и магданоза- наситно.
Източник: 160 избрани рецепти на Иван Звездев
0 коментара:
Публикуване на коментар