Баклава с ябълки

сряда, 11 март 2009 г.

Продукти:

За сиропа:
200 мл. топла вода
1 ч. ч. мед

За баклавата:
1 пакет точени кори
125 гр. масло
80 гр. стафиди
30 мл. ром
3 ябълки
2 ч. ч. смлени орехови ядки
1 ч. ч. захар
1 ч. л. канела

Приготвяне:

Стафидите се заливат с ром. Ябълките се обелват, почистват и се нарязват на малки кубчета. Към тях се добавят ореховите ядки, захарта, ароматизираните стафиди, канела. Разбърква се. В предварително намаслена правоъгълна тава се нареждат 4 от корите, като всяка се намазнява с разтопено масло, отгоре се разпределя половината от плънката. Покрива се с още 4 пласта кори, всяка, от които също се намазнява с разтопено масло, отгоре се разпределя останалата плънка и се покрива с последните 4 пласта кори, всяка, от които е намазнена с разтопено масло.
С нож се изрязват квадратни парчета, за да диша баклавата. Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна, около 30 минути. Водата се налива в тенджерка, добавя се меда, оставя се да кипне и - както е горещ, сиропът се налива върху изстиналата баклава.



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.