Продукти:
170 г леща
2 ивици пушен бекон с дебелина 1/2 см всяка
2 малки глави лук
2 моркова
парче корен от целина
1 кубче зеленчуков бульон
1-2 с.л. зехтин
1/2 скилидка чесън
2 сурови наденици
по избор -1 с.л. наситнена целина или 20 г настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Накиснете предварително лещата в студена вода. Бекона нарежете напречно на ивички, лука, моркова и целината наситнете. Сложете на огъня тенджера с 1-1,5 л вода и когато заври, разтворете в нея кубчето бульон.
В тенджера с незалепващо покритие сгорещете зехтина. Пуснете вътре чесъна, смачкан с острието на ножа, а после и бекона. Когато сланината от бекона стане прозрачна, сипете лука и целината, задушете малко и добавете моркова. Щом и моркова стане прозрачен, прибавете лещата и оставете всичко да се сгорещи. Тогава налейте чаша горещ бульон. Намалете огъня до среден, захлупете тенджерата и я оставете да ври около час, а може и повече, като при нужда наливате бульон. След час извадете чесъна и добавете надениците, обелени от ципите и нарязани на парченца. Налейте останалия бульон, разбъркайте, изчакайте отново да заври и варете още 15 минути. По избор поръсете целина (в тенджерата с горещата супа) или настърган пармезан (при сервирането).
В тенджера с незалепващо покритие сгорещете зехтина. Пуснете вътре чесъна, смачкан с острието на ножа, а после и бекона. Когато сланината от бекона стане прозрачна, сипете лука и целината, задушете малко и добавете моркова. Щом и моркова стане прозрачен, прибавете лещата и оставете всичко да се сгорещи. Тогава налейте чаша горещ бульон. Намалете огъня до среден, захлупете тенджерата и я оставете да ври около час, а може и повече, като при нужда наливате бульон. След час извадете чесъна и добавете надениците, обелени от ципите и нарязани на парченца. Налейте останалия бульон, разбъркайте, изчакайте отново да заври и варете още 15 минути. По избор поръсете целина (в тенджерата с горещата супа) или настърган пармезан (при сервирането).
0 коментара:
Публикуване на коментар