Сладкиш "Зебра"

четвъртък, 26 февруари 2009 г.

Продукти за тестото:
3 яйца
1,5 чаши захар
200 г заквасена сметана
50 г краве масло
1,5 чаши брашно
0,5 ч.л. хлебна сода
3 ч.л. какао на прах
За глазурата:
100 г тъмен шоколад
20 г краве масло
Украса - по желание (смлени орехови ядки, цветни захарни пръчици или фигурки, плодов чипс и пр.).

Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата със захарта. Сипете вътре сметаната, после и омекналото краве масло. Постепенно добавете брашното с пресятата заедно с него хлебна сода, като разбивате добре, за да не се получат бучици в тестото.
2. Разделете полученото тесто на две равни части. В едната част добавете какаото, като предварително го разбиете с 1 ч.л. вода (така няма да се образуват топчета).
3. Разглобяема тортена форма нагрейте и намажете с краве масло, а после поръсете с брашно. Започнете да наливате - винаги само от центъра! - по една супена лъжица от тестото, като редувате светлото с тъмното.
4. Продължете така, докато тестото свърши. Накрая във формата трябва да се виждат концентрични светли и тъмни тестени окръжности, както на снимката.
5. Поставете формата в загрята до 180 градуса фурна. Ако повърхността на тортата започне да загаря, покрийте я с хартия за печене и намалете температурата до 160 градуса. Най-малко 20 минути не отваряйте фурната, за да не спадне изделието ви! Готовия блат оставете да изстине.
6. Гарнирайте тортата. Разтопете шоколада на водна баня или в микровълновата фурна. Добавете маслото за блясък и разбъркайте, за да се разтвори. Намажете изстиналата торта. Украсете по свой вкус.



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.