Ябълкова торта

неделя, 8 февруари 2009 г.

Вземаме 2 чаши брашно, 3-4 лъжици масло, 2 жълтъка, лимонова есенция, 1 кг ябълки, захар и ванилия. От брашното, маслото, малко захар, лимоновата есенция и 2-та жълтъка замесваме гладко тесто. Оставяме тестото около половин час на студено. През това време обелваме ябълките, нарязваме ги на филии и ги варим с малко захар и есенция като мармалад. Оставяме сместта да изстине. Разточваме тестото, като предварително сме го разделили наполовина. От първата половина правим един кръг, голям колкото формата, в която ще печем. Поръсваме тортената форма с масло и брашно и поставяме в нея тестото, разточено на кръг. Кръгът покриваме с мармалад. Другото тесто разточваме и нарязваме на ленти, които нареждаме върху мармалада и ги преплитаме като решетка. Мажем тази лентена решетка с разбито яйце и печем тортата 45 минути в умерена фурна. Добре е, преди да наредим решетката от тесто, върху мармалада да наръсим канела и стафиди.



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.