Агнешко печено с балсамов оцет

неделя, 14 декември 2008 г.

ПРОДУКТИ ЗА 6 ПОРЦИИ:
5 скилидки чесън
4 с. л. олио (за предпочитане е да използвате зехтин)
2 ч. л. сушена мащерка
сол и черен пипер
1 агнешки бут без кости (ок. 1,5 кг)
1 голяма глава лук
2 моркова
1 червена чушка
4 с. л. доматено пюре
6 с. л. балсамов оцет
200 г сладка сметана
2 ч. л. мед

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. 2 скилидки чесън се пресоват и смесват
с останалите подправки с 2 с. л. олио. Месото се натрива с тази смес и престоява минимум 2 часа 6 хладилник.
2. фурната се загрява до 220 °С (не се препоръчва печене с вентилатор). Лукът, морковите и чушката се нарязват на кубчета.
3. Месото се слага в тефлонова тавичка и се пържи 6 2 с. л. олио 10 мин, като се обръща от всички страни. Преди да се махне от котлона, се добавя доматено пюре. Пече се 20 мин само отдолу, после температурата се намалява до 100 С и бутът се пече още 2 ч.

4. 1/4 л вода се смесва с оцет и малко сол. Когато сосът стане тъмен, печенето се залива с оцетената смес.
5. Бутът се избажда от тавата. Зеленчуците и бульонът от печеното се пасират със сметаната и се обкусява със сол, черен пипер и мед. Бутът се нарязва и се сервира със соса.



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.