Огретен от патладжани и домати

петък, 19 септември 2008 г.

Продукти:
3-4 патладжана (около 1 кг)
сол и черен пипер
5 с.л. зехтин
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 кг нарязани домати (от консерва)
2 ч.л. мащерка (прясна или сушена)
100 г настъргано сирене Грюер
125 г сметана
мазнина за тавата

Начин на приготвяне:
1. Патладжаните се измиват, почистват и нарязват на резени с ширина 1 см. Посоляват се, престояват 20 минути и се отцеждат. В голям тиган се сгорещява малко олио и в него на порции се изпържват патладжаните.
2. Лукът и чесънът се обелват и нарязват на ситно. Запържват се в срогещеното олио. Добавят се нарязаните домати. Подправя се с мащерка, сол и черен пипер. Вари се захлупено 10 минути на силен огън.
3. Фурната се загрява на 180 С (вентилатор на се препоръчва). Половината от доматите се изсипват в намаслена тава. Върху тях се подреждат патладжаните и се заливат с останалия доматен сос.
4. Сиренето се смесва със сметаната и се разпределя върху огретена. Пече се 30 минути в средната част на фурната.

Източник: Книга „Да сготвим за цялото семейство”



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.