Продукти:
600 г зеленчуци от един или няколко вида
сол и черен пипер
За бланширане: Спанак, карфиол, броколи, грах, зелен фасул, алабаш, зелеви листа, глава целина, праз, цвекло, моркови, аспержи, млади шушулки грах
За задушаване: Гъби припънки, спанак, култивирани печурки, резене, краставици, алабаш, цвекло, моркови, чушки, домати, тиквички, лук
1 с.л. масло или олио
3-4 с.л. вода или зеленчуков бульон
За печене: Патладжани, тиквички, култивирани печурки, чушки
4-5 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Зеленчуците се измиват и почистват. Според вида си се оставят цели, нарязват се на кръгчета или кубчета.
2. Бланширане: В голяма тенджера завира около 2 л подсолена вода. Трябва да имате под ръка и купа студен вода или ледени кубчета. Зеленчуците се пускат във вряща вода (която трябва да ври през цялото време) и се варят за кратко: спанак и цвекло- 30 секунди; чушки- 2 минути; броколи, зелеви листа, зелени аспержи, праз, стъбла цвекло- 3-5 минути; карфиол, грах, зелен фасул, алабаш, моркови, целина и бели аспержи- 5-8 минути. Зеленчуците се изваждат с решетъчна лъжица и веднага се потапят в студена вода. След това се обработват според указанията или се замразяват.
3. Задушаване: В широка плитка тенджера се сгорещява масло или олио. Зеленчуците се задушават 5 минути, като се разбъркват от време на време. Долива се вода или бульон, подправя се със сол и черен пипер. Покрива се с капак и се задушава на слаб огън, като времето зависи от зеленчука: спанак, гъби, цвекло, домати и лук- 5 минути; резене, краставици, алабаш, моркови, чушки и тиквички- 5-10 минути.
4. Пържене: Резените патладжан или тиквичка се посоляват и се потапят за 2 минути във вода, след което се отцеждат. В тиган се сгорещява олио. Зеленчуците се пържат на порции по 3-5 минути до зачервяване, като се обръщат. Подправят се със сол и черен пипер.
Източник: Книга „Да сготвим за цялото семейство”
Основна рецепта за задушени зеленчуци- 3 варианта
петък, 19 септември 2008 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Интересно:
Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.
0 коментара:
Публикуване на коментар