Основна рецепта за ризото с пъстри зеленчуци

понеделник, 15 септември 2008 г.

Продукти:
Зеленчуци
800 г зеленчуци (чушки, моркови, броколи, лук, грах)
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер

Ризото
1 глава лук
1 с.л. зехтин
400 г ориз за ризото
¼ л бяло вино или зеленчуков бульон
1,2 л зеленчуков бульон
сол и черен пипер
2 с.л. масло
4 с.л. едро настърган пармезан

Начин на приготвяне:
1. Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват на кубчета. За ризотото зеленчуковия бульон завира и се оставя горещ. Лукът се обелва и нарязва на ситно.
2. Лукът се запържва в 1 с.л. олио. Добавя се оризът и се запържва за кратко на средна температура, докато стане прозрачен. Разрежда се с ¼ л вино или бульон и се оставя да заври. Долива се около ½ л зеленчуков бульон и оризът се оставя да къкри на слаб огън около 15 минути. Разбърква се често и на части се добавя останалият бульон.
3. Междувременно в тиган Уок или в голям тиган се сгорещява 1 с.л. зехтин. Зеленчуците се запържват около 3 минути на висока температура и при постоянно бъркане. Добавят се към ризотото. Всичко се подправя със сол и черен пипер и ври още около 5 минути.
4. Накрая се добавят маслото и пармезанът и се сервира веднага. Оризът не трябва да е преварен, а ризотото трябва да бъде меко, но не течно.

Източник: Книга „Да сготвим за цялото семейство”



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.