Основна рецепта за черни миди

понеделник, 29 септември 2008 г.

Продукти:
4 кг черни миди
2 моркова
4 стръка целина с листата
1 праз
1 глава резене
2 с.л. зехтин
100 мл ананасова ракия по избор
700 мл бяло вино или рибен бульон
2 дафинови листа
½ ч.л. червен пипер на зърна
сол
1 ч.л. синапено семе

Начин на приготвяне:
1. Мидите се почистват и се накисват в студена вода. Отворените миди задължително се изхвърлят! Почистват се морковите, целината, празът и копърът и се измиват. Зеленчуците се нарязват на тънки кръгчета.
2. Зехтинът се загрява в голяма тенджера или в две по-малки и в него се запържват зеленчуците за около 3 минути на среден огън. Залива се с ракията, оставя се да кипне и се долива с бялото вино или рибния бульон и 700 мл вода. Прибавят се дафиновият лист, черният пипер и синапеното семе да кипне и се овкусява със сол.
3. Мидите се оставят да се отцедят в сито, добавят се към соса и се варят около 10 минути, като често се разбъркват. Готови са, когато всички черупки са отворени. Затворените миди се изхвърлят. Мидите се сервират заедно със соса в дълбоки чинии.

Източник: Книга „Да сготвим за цялото семейство”



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.