Продукти:
300 г дългозърнест ориз
1,2 л зеленчуков бульон
1 кг смесени зеленчуци (моркови, аспержи, цвекло, чушки, млади грахови шушулки, карфиол и др.)
2 с.л. масло
4 ч.л. брашно
125 г сметана
сол и черен пипер
настъргано индийско орехче
1 връзка магданоз
мазнина за намазване
Начин на приготвяне:
1. Оризът се сварява в 600 мл бульон 20 минути. Зеленчуците се измиват и почистват или обелват. Нарязват се на едро. Останалият бульон завира и в него за около 5-6 минути се сваряват зеленчуците. Птцеждат се, като бульонът се запазва.
2. Маслото се загрява. Добавя се брашното и се запържва за кратко. Разрежда се с 400 мл бульон и сметаната. Ври 5 минути на средна температура при непрекъснато бъркане. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче. Добавят се зеленчуците.
3. Намаслява се пръстеновидна форма (около 1 л). Магданозът се измива и нарязва на ситно. Смесва се с ориза, изсипва се във формата и се притиска леко. Обръща се върху затоплена чиния и в образувалия се в средата отвор се сипва част от зеленчуците. Останалите се сервират отделно.
Източник: Книга „Да сготвим за цялото семейство”
Оризов венец със зеленчуци и сметана
вторник, 16 септември 2008 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Интересно:
Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.
0 коментара:
Публикуване на коментар