Продукти:
• 15 г сушени гъби шиитаке или друг вид
• 425 мл вряла вода
• ½ чаена лъжичка сол
• смлян черен пипер
• 700 г крехко свинско филе, нарязано на тънки филийки
• 3 супени лъжици зехтин
• 8 главички арпаджик, разрязани на 2
• 340 г пресни гъби, всяка разрязана на 4 части
• 4 супени лъжици сухо шери
• 1 супена лъжица ситно нарязан пресен или 1 чаена лъжичка сух естрагон
• по 340 г не много дебела китайска яйчена юфка и грах
• 2 супени лъжици лимонов сок
• 4 супени лъжици нискомаслена сметана
Начин на приготвяне:
1. Изсипете сушените гъби в купа, залейте ги с водата и ги оставете така 30 минути.
2. Сложете в полиетиленова торбичка брашното, солта, пипера и месото и разтръскайте добре, така че месото да се оваля равномерно в подправките. Загрейте зехтина в огнеупорна тенджера и 5 минути запържвайте парченцата филе, след което ги извадете в чиния.
3. Сложете в съда арпаджика и пресните гъби и с леко бъркане ги задушете 5 минути до омекване, като при нужда добавите малко зехтин. Налейте шерито, разбъркайте и оставете на огъня още 2 минути, като внимавате нищо да не прегаря на дъното на тенджерата.
4. Застелете гевгир с хартиена салфетка и го закрепете над купа. Изсипете в него накиснатите във вода сушени гъби заедно с течността, за да се отцедят. Оставете купата със сока им настрана, измийте гъбите и ги нарежете на филийки.
5. Добавете гъбите и сока им в тенджерата с лука. Сложете месото и естрагона и оставете да заври. Намалете котлона, похлупете съда и задушавайте 15 минути, докато месото стане почти готово. През това време сварете юфката и я изцедете добре.
6. Добавете граха и лимоновия сок, отново похлупете и задушавайте 10 минути, докато грахът омекне. Сложете в тенджерата юфката, налейте сметаната и с леко бъркане оставете на огъня още 2-3 минути, след което можете да поднесете ястието.
Източник: Книга „Домашен пир” от Рийдърс Дайджест
Свинско с гъби и юфка
вторник, 2 септември 2008 г.
Публикувано от klonka в 18:04
Етикети: свинско месо
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Интересно:
Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.
0 коментара:
Публикуване на коментар