Паеля

четвъртък, 28 август 2008 г.

Продукти:
7 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
3 пилешки пържоли от бутче
300 г калмари
300 г почистени миди
200 г замразени и почистени скариди
200 г ориз
1 ч.л. червен пипер
1 капсула шафран (или ½ ч.л. куркума)
700 мл зеленчуков или пилешки бульон
3 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. замразен грах
1 печена капия
¼ ч.л. сол

Начин на приготвяне:
1. В паеля се налива зехтинът и в него се запържва нарязаният надребно лук около минута. Прибавят се нарязаният наситно чесън и почистените от кожата и нарязани на кубчета пилешки пържоли. Всичко се пържи 5 минути.
2. Калмарите се почистват от вътрешностите и гръбначния стълб. От главата се отстраняват единствено очите. Тялото се нарязва на кръгчета, а пипалата- на едри парчета. Така подготвените калмари се прибавят в съда при пилето и пърженето продължава още няколко минути, след което се добавят почистените ммиди и скариди. Прибавя се и оризът, който се запържва 2-3 минути, поръсва се с червения пипер, шафрана и солта и всичко се разрежда с бульона и доматеното пюре. Ястието се оставя да ври на тих огън 15 минути, докато остане почти без вода.
3. Накрая се сипва грахът и след около 5-6 минути паелята е готова.
4. Преди сервиране капията се нарязва на ивички, с които се украсява ястието, имитирайки слънчеви лъчи. За да бъде по-ефектно, ястието може да бъде украсено с 4-5 предварително сварени едри скариди и миди с черупки.

Източник: 160 избрани рецепти на Иван Звездев




Първия Български Бутон за споделяне


1 коментара:

Анонимен каза...

pi4..kalmarite niamat grybnachen stylb..zapomni go hubavo tova!!!

Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.