Мерлуза в сос „Ескабече”

четвъртък, 28 август 2008 г.

Продукти:
500 г филе от мерлуза
сок от 1 лимон
1 ч.ч. брашно
2 яйца
1 к.ч. олио
1 лимон
сол и черен пипер на вкус

за соса „Ескабече”:
4 моркова
2 глави лук
1 ч.ч. олио
½ ч.ч. винен оцет
2 дафинови листа
1 ч.л. риган
1 ч.л. червен пипер
10 зърна черен пипер
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

Начин на приготвяне:
1. Филетата от мерлуза се посоляват, поливат се с лимоновия сок и се оставят да престоят 60 минути на хладно. След това се овалват в брашното и се потапят в разбитите яйца, овкусени със сол и черен пипер.
2. Филетата се изпържват в олиото, след което се поставят върху салфетки, за да се отцедят от мазнината.
3. Приготвя се сос „Ескабече”, като морковите се почистват с белачка за картофи и след това се режат на жулиени. Лукът се нарязва на шайби и се запържва в 2/3 от олиото заедно с морковите. Прибавят се оцетът, дафиновите листа, риганът, червеният и черният пипер, солта, захарта и се налива 1 ч.ч. вода. Сосът се вари 15 минути.
4. Изцедените от мазнината филета се подреждат в подходящо дълбоко плато, заливат се със соса „Ескабече”, сипва се останалата 1/3 от олиото и се оставят да отлежат в хладилник. Порциите се сервират с резен лимон.

Източник: 160 избрани рецепти на Иван Звездев



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.