Ягодов пай

петък, 29 август 2008 г.

Продукти:

за блата:
230 г брашно
160 г маргарин
1 щипка сол
1 с.л. олио за намазване

за пълнежа:
700 г ягоди
150 г захар
10 мл лимонов сок
30 г нишесте

Начин на приготвяне:
1. Пресятото брашно и маргаринът се поставят в кухненски робот и се смесват. Когато се получат едри хлебни трохи, се налива около 70 мл вода, поръсва се със солта и разбиването с кухненския робот продължава. След като тестото стане гъсто, така че да затрудни мотора на робота, се прехвърля на плота и бързо се доомесва. То трябва да е меко и еластично. Покрива се с кухненска кърпа и се оставя да отпочине.
2. Половината от ягодите се пасират и размесват в тенджерка със захарта, 100 мл вода и лимоновия сок. Сместа се кипва и вари няколко минути, докато захарта напълно се разтопи. Нишестето се разтваря в няколко лъжици студена вода и се добавя към горещия сироп. Разбърква се непрекъснато, за да не се образуват бучки.
3. Тестото се разточва на тънка кора с диаметър по-голям от този на избраната за печене тава, като се поръсва с брашно, за да не залепва. Поставя се в намазаната с олио и поръсена с брашно тава, така че да покрие стените й.
4. Фурната се загрява до температура 220 С и блатът се пече около 15-20 минути, докато се получи златист цвят.
5. Блатът се оставя да изстине, след което се покрива с останалите ягоди, нарязани на половинки. Върху тях се залива полуохладената смес и десертът се оставя за няколко часа в хладилник, за да стегне.

Източник: 160 избрани рецепти на Иван Звездев



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.