Карамелизирани ябълки

четвъртък, 28 август 2008 г.

Продукти:
100 г брашно
2 с.л. нишесте
½ ч.л. бакпулвер
2-3 ябълки
7 с.л. олио
8 с.л. захар
2 ч.л. сусамово семе

Начин на приготвяне:
1. В купа се смесват брашното, нишестето и бакпулверът. Добавят се 40 мл вода и с помощта на телена бъркалка всичко се разбива до получаване на гъста смес.
2. Предварително обелените и почистени от семките ябълки се разрязват на четвъртинки, след което се потапят в брашнената сме. В дълбок тиган се загрява 4 с.л. от олиото. Парчетата ябълка се изцеждат и се пускат в нагорещеното олио. Пържат се около 2 минути до златисто. Изпържените ябълки се оставят върху салфетки, за да се изцедят.
3. Обикновена чиния се намазва с 2 с.л. от олиото. Отделно се напълва купа с вода и се добавят няколко кубчета лед.
4. Приготвя се сироп, като в малък тиган се размесват захарта с 1 к.ч. вода и 1 с.л. олио. Загрява се около 10 минути, докато се сгъсти. Тогава се добавя сусамовото семе.
5. Всяко парче изпържена ябълка се потапя в сиропа. С помощта на две лъжици се изважда и се поставя в намаслена чиния. Оттам веднага се потапя в съда със студената вода, за да се втвърди карамелената обвивка. Изцежда се и се сервира.

Източник: 160 избрани рецепти на Иван Звездев



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.