Спаначени гнезда

петък, 22 август 2008 г.

Продукти:
1 кг спанак
2 ч.л. сол
2 кг картофи
50 г краве масло
¼ ч.л. смляно индийско орехче
2 щипки черен пипер
7 яйца
2 скилидки чесън
4 с.л. олио
100 г сметана (кисело мляко)
2 с.л. брашно

Начин на приготвяне:
1. В тенджера се кипва около 1 л вода и 1 ч.л. сол. После се поставя почистеният и измит спанак. Пет минути след като водата отново заври, спанакът се изважда от тенджерата и се поставя в съд със студена вода. Когато се охлади, се отцежда и нарязва наситно.
2. Скилидките чесън се нарязват надребно. Запържват се в нагорещено олио около 30 секунди, след което към тях се прибавя спанакът и се пържи 5 минути. Посолява се на вкус, прибавя се сметаната и сместа се оттегля от огъня.
3. Картофите се поставят в тенджера със студена вода и се варят. След това се обелват и намачкват с преса за пюре. Прибавят се маслото, индийското орехче, ½ ч.л. сол и черният пипер. Накрая се прибавя и 1 яйце. Пюрето се разбърква, докато се разтопи маслото и подправките се смесят добре.
4. Фурната се загрява до температура 220С. Тава за печене се намаслява, поръсва се с брашното и в нея с помощта на шприц или пош от картофеното пюре се оформят средни по големина гнезда. Вицочината им трябва да е около 3 пръста.
5. Картофените гнезда се пекат във фурна около 15-20 минути, докато се зачервят. Когато са готови, се изваждат и всяко гнездо се запълва до половината със спаначената смес. Отгоре се счупва по ч яйце. Тавата се връща отново във фурната и гнездата се пекат още 10 минути, докато яйцата се забулят.
6. Готовите гнезда се изваждат с помощта на права лъжица и се поставят по едно или две във всяка чиния.

Източник: 160 избрани рецепти на Иван Звездев



Първия Български Бутон за споделяне



Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.