Пилешка лазаня със спаначени кори

сряда, 27 август 2008 г.

Продукти:
за тестото:
250 г спанак
400 г брашно и брашно за поръсване на корите
4 яйца
4 с.л. зехтин
¼ ч.л. сол

за пълнежа:
1 пиле (1200 г)
ароматни корени за супа (парче целина, морков, лук, магданоз)
2 скилидки чесън
1 буркан стерилизирани домати (600 г)
1 ч.л. сух розмарин (1 с.л. пресен)
1 ч.л. сух босилек (1 с.л. пресен)
3 с.л. зехтин
½ ч.л. захар
1 ч.л. сол
3-4 с.л. олио
300 г кашкавал

за белия сос:
30 г краве масло
1 с.л. брашно
300 мл прясно мляко
щипка сол
2 щипки индийско орехче

Начин на приготвяне:
1. Спанакът се почиства, измива се и се реже на едри парчета. Поставя се в тенджера с кипяща подслоена вода за минута, изважда се и след като се охлади със студена вода, много добре се отцежда. След това се накълцва наситно.
2. В купа се пресява брашното, оформя се кладенче и в него се слагат яйцата, спанакът, зехтинът и солта. Замесва се тесто. Когато стане лепкаво, се поръсва с малко брашно и се оставя да почине 30 минути.
3. Масата за разточване се поръсва обилно с брашно и тестото се разделя на 4 топки. Всяка се разточва на тънък правоъгълник, като обилно се поръсва с брашно при всяко обръщане на тестения лист. От всяка кора се отрязват квадрати с размери 18х20 см.
4. В голяма тенджера се кипва вода и в нея се налива на стръйка олио. Тестените правоъгълници се поставят да изплуват. Изваждат и се потапят в съд с леденостудена вода, за да се охладят. След това се подреждат върху чиста кухненска кърпа. Когато се поставят един върху друг, задължително се намазват с олио, за да не залепнат.
5. Пилето се сварява заедно с ароматните корени за супа и сол, почиства се от кожата и костите и месото се нарязва надребно.
6. Във висок и тесен съд се поставят чесънът, доматите, розмаринът, босилекът, зехтинът, захарта и солта и се пасират.
7. Белият сос се приготвя, като в тенджерка се загрява маслото и в него се запържва брашното за минута. Разрежда се със студеното прясно мляко. Вари се минута-две и се подправя със сол и индийско орехче.
8. На дъното на правоъгълна тава се налива малко от белия сос и се покрива с корите. Разпределя се ½ от месото и се полива с ½ от белия сос. Поставя се втори пласт кори, а върху тях- останалата част от пилешкото месо, ½ от кашкавала (нарязан на кубчета), останалата част от белия сос и последният пласт кори. Върху всичко се излива доматеният сос така, че да покрие корите. Тавата се покрива с алуминиево фолио и лазанята се пече в предварително загрята фурна 30 минути при температура 180 С.
9. Тавата се изважда, фолиото се отстранява и се поставя останалият нарязан на кубчета кашавал. Лазанята се запича до зачервяване на кашкавала. Изважда се и се оставя да отпочине 10 минути, преди да бъде нарязана и поднесена.

Източник: 160 избрани рецепти на Иван Звездев



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.