Продукти:
4 свински пържоли от врат
2 щипки черен пипер
1 ч.л. сол
1 с.л. доматено пюре
1 в.ч. червено вино
1 глава лук
200 г стерилизирани гъби
2 кисели краставички
2 с.л. олио
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
50 г шунка
Начин на приготвяне:
1. Пържолите се начукват и овкусяват с черния пипер и ½ ч.л. сол
2. Доматеното пюре се разтваря във виното.
3. Пържолите се пекат на предварително намазнена скара- по около 8-10 минути от всяка страна.
4. Лукът се реже наситно, гъбите- наедро, а киселите краставички- на ивици. Поставят се в тиган със загрятото олио и се пържат около минута. Поръсват се с брашното и след около 30 секунди се добавя червеният пипер. Веднага след това се налива сместа от вино и доматено пюре. Разбърква се енергично, за да не се получат бучки от брашното. Сосът се вари на тих огън 3-4 минути, докато виното намали обема си наполовина. Тогава се налива 1 ч.ч. гореща вода и сосът се вари още 10 минути. Добавят се чубрицата, нарязаната на ивички или кубчета шунка, ½ ч.л. сол, а накрая и пържолите. Ястието се оставя 2 минути на огъня, след което се оттегля от котлона.
Източник: 160 избрани рецепти на Иван Звездев
0 коментара:
Публикуване на коментар