Лешникова торта с портокал

петък, 29 август 2008 г.

Продукти:

за блата:
100 г сурови лешникови ядки (белени)
6 яйца
6 с.л. захар
1-2 с.л. лимонов сок
2 резена лимонова кора
3-4 с.л. брашно
масло за намазване на тавата

за глазурата:
2-3 с.л. вермут или коняк
сок от 1 портокал (100 мл)
2 с.л. захар
1 ч.л. нишесте

Начин на приготвяне:
1. Лешниците се пекат 10 минути в силно загрята фурна или се препичат 3-4 минути на сух тефлонов тиган, след което се мелят с кухненски робот или се счукват в хаванче.
2. Жълтъците се отделят от белтъците. Разбиват се с миксер заедно с 6 с.л. захар около 5-6 минути, докато се получи гъст бледожълт крем. Прибавят се лимоновия сок и настърганата лимонова кора.
3. Белтъците се разбиват на сняг, внимателно се поставят в купата върху крема от жълтъци, сипват се смлените лешникови ядки и брашното. Сместа внимателно се разбърква с дървена бъркалка само в една посока до хомогенизиране.
4. Намазва се кръгла тава (20-22 см) с масло и в нея се изсипва сместа.
5. Пече се около 40 минути в предварително слабо загрята фурна при темепратура 150-160 С, като се поставя на средната скара. Проверява се с дървено шишче. То се набожда в тестото и ако по него няма следи, означава че тортата е изпечена. Изважда се и се оставя да се охлади.
6. В малка тенджера се поставят продуктите, предвидени за глазура, без нишестето. Кипват се и се варят ч минута до пълно разтваряне на захарта.
7. Нишестето се разтваря с малко вода и се добавя към плодовия сироп. След като се уплътни, сиропът се излива върху изстиналата торта.


Източник: 160 избрани рецепти на Иван Звездев



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.