Пиле с чесън по китайски

сряда, 27 август 2008 г.

Продукти:
500 г пилешки гърди
5 с.л. олио
3 стръка зелен лук
1 стрък чесън
1 резен пресен джинджифил (или ½ ч.л. сух)

за маринатата:
1 белтък
2 с.л. нишесте
2 щипки сол

за заливката:
2 ч.л. захар
3 с.л. оризово вино (полусухо бяло вино)
2 ч.л. оцет (ябълков)
2 с.л. соев сос
½ ч.л. сол

Начин на приготвяне:
1. Месото се нарязва на еднакви по големина късчета с дължина 1 см. С помощта на телена бъркалка в купа се размесват продуктите за мариноване. Месото се оставя да престои 30 минути в маринатата.
2. Загрява се уок (или друг дълбок тиган) и се сипват 4 с.л. от олиото, което се сгорещява. Поставя се месото и се пържи на силен огън, без да се разбърква, докато късчетата залепнат едно за друго. След 3-4 минути се разбъркват и доизпържват. Когато по тях се образува златиста коричка, се поставят в гевгир и се изцеждат от мазнината.
3. В купа се смесват съставките за заливката, като се прибавя и ½ ч.ч. вода.
4. Зеленият лук се нарязва по диагонал. Чесънът се реже на малки парчета, а джинджифилът- наситно.
5. В тигана се сипва 1 с.л. олио, загрява се и нарязаните зеленчуци се запържват 30 секунди. Към тях се прибавя и изцеденото от мазнината месо и се разбърква добре около 3-4 минути. Накрая се сипва заливката, огънят се намалява и ястието се оставя на котлона за 1-2 минути, докато се сгъсти.

Източник: 160 избрани рецепти на Иван Звездев



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.