Черешови банички

петък, 29 август 2008 г.

Продукти:

за тестото:
200 г брашно
125 г краве масло
1 к.ч. прясно мляко
1 ч.л. захар

за пълнежа:
250 г череши
10 с.л. захар
1 ч.л. лимонов сок

Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява, а маслото се разтопява. Замесва се тесто, като в брашното се прибавят по малко от прясното мляко, маслото и захарта. Трябва да се получи меко тесто. Покрива се с влажна кърпа и се оставя да втаса 30 минути.
2. Черешите се почистват от костилките и се поставят в тенджера заедно със захарта и лимоновия сок. Сместа се вари около 10 минути. Черешите се отцеждат, а сокът се запазва.
3. От тестото се оформят малки топки и върху набрашнен плот с точилка се разточва тънка кора. С чаша за шампанско (или друга чаша с широко гърло) се оформят кръгове.
4. В средата на всеки кръг се поставя по малко от черешите. Прегъват се на две, като краищата се мажат с вода, за да могат да залепнат, след което се притискат с пръсти.
5. Предназначената за печене тава се намаслява и поръсва с брашно. В нея се подреждат баничките и се пекат 15 минути в силно загрята фурна при темепратура 220 С.
6. В чиния се сипва от черешовия сок, а върху него се поставят изпечените банички.

Източник: 160 избрани рецепти на Иван Звездев



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.