Ризото от морски дарове

сряда, 3 септември 2008 г.

Продукти:
• 30 г краве масло или маргарин
• 2 супени лъжици зехтин
• 2 скилидки чесън, размачкани
• 250 г пресни скариди, почистени, с опашчиците
• 8 гребенчета, нарязани
• 3 супени лъжици пресен магданоз
• 1 глава кромид лук, ситно нарязана
• 2 средно големи стръка целина, почистени и нарязани на филийки
• 2 средно големи моркова, нарязани
• 280 г дългозърнест бял ориз
• 700 мл пилешки бульон
• 400 г консервирани белени домати
• ½ чаена лъжичка сол
• 250 г аспержи, нарязани на къси пръчици
• 60 г пармезан, настърган
• смлян черен пипер
• 1 супена лъжица нарязан пресен магданоз за украса

Начин на приготвяне:
1. Загрейте маслото или маргарина и зехтина в голям огнеупорен съд или дълбок тиган и запържете чесъна за 1 минута. Сложете скаридите, гребенчетата и магданоза за 3 минути и ги извадете в чиния.
2. В същата мазнина сложете лука, целината, морковите и леко задушете, без да ги оставяте да се зачервят. Добавете ориза, доматите, налейте бульона, посолете и оставете ястието да заври. Намалете котлона до минимум, похлупете и задушавайте 15 минути.
3. Сложете аспержите върху ориза и варете 5 минути, докато всичко омекне.
4. Като бъркате внимателно, добавете скардите и гребенчетата и ги загрейте за 3-4 минути. Поръсете с пармезана и с черния пипер. Поднесете в затоплено блюдо, като украсите с магданоз.

Източник: Книга „Домашен пир” от Рийдърс Дайджест



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.