Огретен с боб и картофен крем

събота, 6 септември 2008 г.

Продукти:
• 900 г картофи, разрязани на 4 части
• 3 супени лъжици зехтин
• 5 счукани скилидки чесън
• 2 пиперки (червена и зелена), почистени от семето и ситно нарязани
• 2 тиквички, обелени и нарязани
• 250 г белени консервирани домати, накълцани
• ¼ чаена лъжичка сол
• смлян черен пипер
• по 250 г бобови- нахут (или грах) и боб, сварени и отцедени в гевгир
• 30 г краве масло или маргарин
• 1 разбито яйце
• 2 супени лъжици прясно мляко
• ¼ чаена лъжичка червен пипер
• магданоз за украса

Начин на приготвяне:
1. Сварете картофите и ги отцедете. Загрейте 2 супени лъжици зехтин в голям тиган и с леко бъркане запържете за 1 минута половината чесън на умерен огън. Сложете пиперките и тиквичките и ги задушете за 4 минути, после добавете ¾ от доматите. Подправете със сол и с черен пипер и гответе още 3 минути.
2. Загрейте фурната до 190 С. Пасирайте граха, половината чесън, зехтина и останалите домати до получаването на еднородна смес. Прибавете я към запържените тиквички и пиперки и сипете и боба. Сложете всичко в огнеупорен съд.
3. Пригответе картофеното пюре с маслото и млякото. Изсипете го най-отгоре в съда за печене, декорирайте с вилица, намажете с разбитото яйце и поръцете с червен пипер. Оставете във фурната за 25 минути, докато повърхността се зачерви. Преди да поднесете ястието, го украсете с магданоз.

Източник: Книга „Домашен пир” от Рийдърс Дайджест



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.