Основна рецепта за варен ориз- 3 варианта

понеделник, 15 септември 2008 г.

Необходими продукти:
сол
250 г дългозърнест ориз (или 2 пакета ориз за варене по 125 г)

Начин на приготвяне:
1. Варен: 1 ½ л вода завира в тенджера. Добавя се 1 ч.л. сол. Изсипва се оризът и, след като заври, се оставя 15-20 минути да къкри. Прецежда се през фина цедка или сито и се отцежда добре от водата.
2. На пара: Оризът се изсипва в мерителна чаша. Количеството му трябва да е колкото на ¼ л вода. Изсипва се в тенджера и се загрява, но без да се пече. Залива се с двойно количество вода, т.е. с ½ л. Оставя се да заври на средна температура. Посолява се леко. Вари се захлупен около 20 минути. Отхлупва се и се разделя с вилица.
3. В пликчета за варене: Завира обозначеното на опаковката количество подсолена вода. В нея се пуска пакетчето ориз и се вари на слаб огън според указанията на опаковката. Пликчето се изважда, отцежда се и срязва.

Ако бързате: Бързоварящият се ориз спестява време- готов е само след 5-10 минути варене. Предлага се и в пликчета за варене.

Източник: Книга „Да сготвим за цялото семейство”



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.