Продукти:
за тестото:
2 ч.ч. брашно
2 с.л. олио
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. сол
1 пакетче суха мая
за пълнежа:
10 г краве масло
2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
250 г гъби
1 зелена чушка
3 домата
1 ч.л. босилек
сол на вкус
300 г кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Брашното се пресява и се поставя на масата или плота за месене. В средата се оформя „кладенче”, където се сипват олиото, чесънът на прах, солта, маята и ½ ч.ч. хладка вода. С помощта на дървена лъжица започва месенето, докато се захване тестото. Ако е необходимо, се долива още вода. На ръка се меси около 10-15 минути, като на няколко пъти тестото се удря в масата. Трябва да се получи меко, пухкаво тесто, което се покрива с влажна кърпа и се оставя да втаса на топло 1 час.
2. Приготвя се пълнежът за пицата, като в маслото и зехтина се запържва 10 секунди скилидката чесън (цяла). Прибавят се нарязаните на ивички гъби и се запържват 5 минути на силен огън при непрекъснато разбъркване. Добавят се нарязаната на квадратчета чушка и обелените домати- на кубчета. Овкусява се с подправките и се задушават 5 минути на тих огън.
3. Половината от втасалото тесто се разточва на дебелина 1 см и се поставя в намаслена тавичка. Отгоре се разстила пълнежът и се покрива с нарязания на малки кубчета кашкавал.
4. Пицата се пече 10-15 минути в силно загрята фурна до температура 220-240С.
5. По същия начин се прави и втората пица.
Източник: 160 избрани рецепти на Иван Звездев
0 коментара:
Публикуване на коментар