Пържен ориз със зеленчуци по китайски

понеделник, 25 август 2008 г.

Продукти:
2 ч.ч. дългозърнест ориз
3 стръка лук
1 стрък чесън
2 тиквички
2-3 моркова
2 червени чушки
250 г печурки
8 с.л. олио
1 ч.л. сол
½ ч.л. натриев глутаминат
6-7 капки сусамово олио

Начин на приготвяне:
1. Оризът се поставя в купа и се залива с вода. Разбърква се няколко пъти и водата се изхвърля. Операцията се повтаря, докато водата се избистри. По този начин се премахва нишестето и оризовите зърна не се слепват.
2. Оризът се поставя в тенджера и се залива с 5 чаши вода. Вари се на умерен огън, докато поеме напълно водата. Тенджерата се захлупва и се оставя да изстине.
3. Бялата част на лука и чесъна се нарязва на колелца, а перата се запазват. Тиквичките също се режат на колелца, морковите- на пръчици, чушките- на кръгчета, а печурките- на едри парчета.
4. В уок или по-дълбок обикновен тиган се загрява олиото и в него се запържват за 30 секунди лукът и чесънът. Добавят се гъбите и морковите и при непрекъснато разбъркване пърженето продължава 3-4 минути, след което се сипват тиквичките и чушките. След 5-6 минути зеленчуците се посоляват и подправят с натриевия глутаминат. Прибавя се охладеният ориз и се разбърква добре, за да се разпредели равномерно между зеленчуците. Накрая ястието се поръсва със сусамовото олио и нарязаните на колелца пресен лук.

Източник: 160 избрани рецепти на Иван Звездев



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.