Пълнени картофи

вторник, 26 август 2008 г.

Продукти:
8 едри картофа (1,2 кг)
1 глава стар лук
50 г краве масло
200 г гъби
400 г кайма
1 яйце
4 стръка магданоз
1 стрък пресен босилек (1 ч.л. сух)
1 ч.л. сол
4 с.л. олио
3 стръка зелен лук
1 зелена чушка
2 домата
1 резен целина
3 с.л. доматено пюре
½ в.ч. бяло вино
100 г кашкавал

Начин на приготвяне:
1. Картофите се обелват и издълбават. Отрязват се долните им части, за да не се обърнат при варенето.
2. Главата стар лук се нарязва наситно и се запържва 1 минута в маслото. Към него се прибавят нарязаните надребно гъби и се запържват още няколко минути.
3. В купа се поставя каймата и към нея се прибавят лукът и гъбите, предварително разбитото яйце и нарязаните наситно магданоз и босилек. Сместа се разбърква добре, посолява се и с нея се пълнят издълбаните картофи.
4. В голяма тенджера се сипва олиото и в него се запържват предварително нарязаните наситно зелен лук, чушка, домати и целина. Задушават се около 3 минути. След това към тях се прибавят доматеното пюре и 1 к.ч. вода. На дъното на тенджерата се подреждат пълнените картофи и се сипва виното. Ако е нужно, се добавя и още малко вода, така че да достигне до средата на картофите.
5. Картофите се задушават на тих огън около 30 мминути. Трябва да се внимава да не изтече плънката.
6. Ястието се сервира, като във всяка чиния се подреждат по 2 картофа, поливат се с малко от соса, в който са задушавани, и се поръсват с настъргания кашкавал.

Източник: 160 избрани рецепти на Иван Звездев



Първия Български Бутон за споделяне


Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.