Постни картофени топчета със спанак и маслини

понеделник, 4 август 2008 г.

Продукти:
около 6 средни по големина картофи
1 чаша задушен спанак
12 маслини /зелени с чушка/

За картофите:
индийско орехче 2 щ.
кимион 2 щ.
мащерка 1/4 ч.л.
черен пипер
чесън на прах
сол на вкус

За спанака:
капки балсамов оцет
мащерка 1/4 ч.л.
скилидка чесън /може и прах/

Панировка:
¾ ч. чаша брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
черен пипер
сол
1/4 ч.л. мащерка
1/3 – ½ ч. чаша вода /може газирана/ - на части, за да се получи смес малко по-гъста от палачинковата

Начин на приготвяне:
Картофите се сваряват обелени с малко вода и сол. Горещи се изцеждат, пасират и смесват с 1-2 с.л. брашно. Трябва да се получи смес удобна за оформяне. Овкусява се с подправките.
Спанака се бланшира във вряща подсолена вода / с 1 ч.л. захар – за запазване на цвета/. Отцежда се и запържва в ароматизиран с чесън зехтин и подправките.
Около 1-2 маслинки се завива спанак като топка.
С навлажнени ръце се оформя диск за кюфте, отгоре се поставя топката спанак и отвсякъде се обвива с картофената смес. Заглажда се и оформя, след което се потапя в панировката. Пържи се в много мазнина до златисто. Отцеждат се върху салфетка и сервират топли.
А могат и да се овалват в класическа панировка от овкусено брашно и да се изпържат.



Първия Български Бутон за споделяне



Интересно:

Точните хороскопи. Хороскопи, а и други предсказания. Безплатните клюки. Клюки от България, всеки ден. Билки и рецепти. Демир Бозан, тайната билка на ходжите! Ароматерапия. Магически масла за любов, бизнес и късмет. Кафе машини.